Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

ΠΙΚΡΟ-ΓΛΥΚΟ

ΠΙΚΡΟ-ΓΛΥΚΟ



Απ’όλα τα μέρη που πάμε εμείς οι νομάδες μελισσοκόμοι ,κουβαλάμε κάποια
πράγματα καινούρια που τα βλέπουμε και μας αρέσουν. Απ’ τη Θεσσαλία παίρνουμε
κρέατα, φακές, ρεβίθια, απ’ τη Καστοριά φασόλια,απ’ την Αρναία υφαντά ,απ’ τον
Όλυμπο κεφαλοτύρι, γραβιέρα. ¨Όμως πέρα απ’ αυτά πλουτίζουμε τις γνώσεις μας
με καινούρια στοιχεία πάνω στη μελισσοκομία. Όπως το γλυκό-πικρό.
Τις νομές η μελισσομάνα Χαλκιδική τις χωρίζει σε γλυκές και πικρές.
Γλυκός είναι ο πεύκος έλατος, το βαμβάκι, πικρή είναι η σουσούρα,η καστανιά,
η κουμαριά , η αγριοβαμβακιά,το καλαμίδι .Τα μελίσσια για να πάνε σε γλυκιά
νομή πρέπει να πικρίσουν καλά πρώτα. Τότε έχεις επιτυχία και παίρνεις πολλά μέλια.
μετά από σουσούρα,καστανιά ¨η παλιούρι και στα κοτρόνια να τα πας που λέει ο
λόγος θα φορτώσουν κοτρονόμελο. Αντίθετα από γλυκιά σε γλυκιά νομή η αποτυχία
είναι εξασφαλισμένη. Ύστερα λέει να πάρεις μέλι στο πεύκο μετά από αγριοβαμβακιά ¨η καλαμίδι. Δε σου λέω τίποτε !!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου