Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αναδημοσίευση από το http://dyosmaraki.blogspot.com/

http://dyosmaraki.blogspot.com/
Τρίτη, 15 Ιούλιος 2008

"Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό σημαίνει μη παραγωγή πολιτισμού"
Σε μία χώρα που κάποτε παρήγαγε ύψιστο πολιτισμό είναι τουλάχιστον τραγικό στις μέρες μας να μιλάμε για τη δυσκολία με την οποία διανέμονται τα κονδύλια που αφορούν την παραγωγή πολιτισμού είτε αυτό αφορά την συντήρηση μνημείων του πολιτισμού μας είτε αυτό σημαίνει ενίσχυση φορέων που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει πολιτισμό στη χώρα μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφμ Καθημερινής ακόμα μία ορχήστρα αναγκάζεται να δημοσιοποιήσει τις δυσκολίες της αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν καταβάλλει το ποσό των 2 εκατομμυρίων Ευρώ που αφορούν υποχρεώσεις που έχει υποσχεθεί βάσει συγκεκριμένων συμβάσεων.
Αυτό το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με την σχετική έγκριση του Υπουργού Οικονομικών (29/10/2007) για την επιχορήγηση της ΚΟΕΜ (Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής) που διευθύνεται από την ίδρυσή της (1994) από τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Να θυμίσουμε πως η ΚΟΕΜ είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κρατικό ορχηστρικό σύνολο στην Ελλάδα, που περικλείει στο ρεπερτόριό του αποκλειστικά την ελληνική μουσική παράδοση στο σύνολό της. Ο κύριος σκοπός της ΚΟΕΜ είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, από τη μακραίωνη παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, έως τα αστικά τραγούδια του 19ου και των 20ου αιώνα (επτανησιακή και αθηναϊκή σχολή), αλλά και τη μεγάλη παράδοση των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών, όπως και τη σύγχρονη μουσική παραγωγή, από το ελαφρύ τραγούδι μέχρι τα λόγια έργα ελλήνων συνθετών.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα (που μπορείτε να διαβάσετε πλήρες εδώ )το προσωπικό της ορχήστρας έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο αφού το Υπουργείο Πολιτισμού χρησιμοποίησε αυτούς τους πόρους σε άλλες υποχρεώσεις!!!!!
Η δήλωση του κ. Ξαρχάκου είναι σκληρή μα αντιπροσωπευτική της έλλειψης πολιτιστικής πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια στον τόπο μας.
" Το ζήτημα της ΚΟΕΜ είναι πολιτικό για τρεις ουσιώδεις λόγους, που είναι εγγενείς του χαρακτήρα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
- Ο ένας αφορά την πολιτική για τον πολιτισμό.
- Ο δεύτερος τον πολιτικό πολιτισμό –θέμα στο οποία ο πρωθυπουργός της χώρας αρέσκεται να αναφέρεται συχνά– και
- Ο τρίτος το ήθος της πολιτικής. (...)
Ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι η πολιτική για τον πολιτισμό, εξαντλείται στην ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων, στο μοίρασμα του δημόσιου κορβανά σε διάφορους απίθανους συχνά τύπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πολιτισμό, στην ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων που θα τους προσπορίσει προσωπικό, οικονομικό ή πολιτικό όφελος, κ.λπ. (...) "
Να προσθέσω πως δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ερώτημα εάν στη χώρα μας υπάρχει πολιτική για τον πολιτισμό. Να θυμηθούμε πως πριν από καιρό τα ίδια οικονομικά προβλήματα είχαν τεθεί από την Λυρική Σκηνή, την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, την Ορχήστρα Μάνος Χατζιδάκις αλλά και πολλούς άλλους φορείς που αποδεδειγμένα έχουν συνεισφέρει έργο στην πολιτιστική προβολή του τόπου μας όχι μόνο εντός των συνόρων αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχουν ακόμη φορείς οι οποίοι περιμένουν να εισπράξουν επιδοτήσεις από το 2005!!!!
Και ερωτώ :
- Πως μπορεί ένας φορέας να επιβιώσει οικονομικά κατ΄αυτόν τον τρόπο? Πως μπορεί να προγραμματίσει και να προπληρώσει τις υποχρεώσεις του?
- Πως το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράφει συμβάσεις και τάζει χρήματα εάν δεν έχει εξασφαλίσει πρώτα τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους?
Δεν πάει πολύς καιρός που βγήκαν στο φως στοιχεία για κακοδιαχείρηση κονδυλίων τα οποία αποδείχτηκε πως περνούσαν άλλοτε μέσω ιδιωτικών λογαριασμών των Υπαλλήλων του Υπουργείου έστω και αν οι ίδιοι είναι συμβασιούχοι και άλλοτε μέσω λογαριασμών των Συλλόγων των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι αναλάμβαναν να τα καταβάλλουν στον τελικό τους δικαιούχο!!!
Οπως είναι γνωστό το Δ ΚΠΣ προβλέπει σημαντικά κονδύλια για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Εάν δεν υπάρξει μια σωστή πολιτική για τον πολιτισμό πως θα διατεθούν αυτά τα κονδύλια? Ποιός είναι αυτός που θα διασφαλίσει πως τα κονδύλια του Δ ΚΠΣ δεν θα διατεθούν ανεξέλεγκτα για εφήμερες φιέστες ενώ την ίδια στιγμή καταξιωμένοι φορείς θα οδηγούνται στην χρεωκοπία?
Και τελικά τι πρέπει να γίνει για να επισπεύδονται οι διαδικασίες απόδοσης ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων??? Μήπως αυτές οι αργοπορίες είναι εσκεμμένες αφού με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η αδυναμία να ελέγξει κανείς που διατίθενται οι πόροι ανά χρόνο???
Για ποιόν πολιτισμό μιλάμε χωρίς συγκεκριμένη πολιτική για τον πολιτισμό???
Ο κ. Ξαρχάκος καταλήγει......
"Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό σημαίνει μη παραγωγή πολιτισμού"
Στοχασμοί από το dyosmaraki στις 7/15/2008 01:16:00 μμ 1 Απόψεις
Ετικέτες ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου