Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εικονοστάσι

Nov 30, 2008 4:36 PM










Εικονοστάσι.


Από μικρό παιδί ήμουν ξετρελαμένος με τις ασκητικές μορφές των αγίων κρεμασμένες στο οικογενειακό εικονοστάσι. Με το καντήλι τους (εφεύρεση και αυτή με το φιτίλι να πλέει σαν καράβι μέσα σε μια θάλασσα από λάδι και νερό) και που τις πρωινές ώρες, αφού το λάδι είχε σχεδόν καεί, να τσιτσιρίζει πριν σβήσει.
Πάντα πίστευα πως αυτές οι μορφές αγίων ήταν μεγάλοι ευεργέτες για το γένος των ανθρώπων και τους έπρεπε κάθε τιμή και δόξα.
Αφού παρά τη φτώχεια μας τους προσφέραμε ένα σημαντικό μερίδιο από το πολύτιμο λάδι που είχε η οικογένεια να πορευτεί.
Ένα λάδι που στο τραπέζι με μεγάλες οικονομίες έμπαινε.





















Μετά όταν μεγάλωσα και έμαθα για την επανάσταση του -21-, άρχισα σιγά σιγά να βλέπω τούς ήρωες της σαν υπέροχες μεγάλες μορφές.. Άνθρωποι που δε γνώρισαν λευτεριά και δεν ξέραν γράμματα, ξεσηκώθηκαν γ'αυτήν και μάλιστα ¨η θα την αποκτούσαν ¨η θα πέθαιναν.
Σιγά σιγά λοιπόν μεγάλοι ασκητές- στυλίτες, μοναχοί,δεσποτάδες ¨η ηγεμόνες που αγιάστηκαν κοιτώντας τον αφαλό τους ¨η δωρίσανε στην εκκλησίες Βιστονίδες και αυτή τους ανακήρυξε αγίους, άρχισαν να ξεπέφτουνε στα μάτια μου.
Όταν δε έκανα σπίτι δικό μου, δειλά -δειλά , επειδή μου άρεσε το εικονοστάσι( ένας χώρος ιερός που προσεύχεται η οικογένεια) έβαλα την εικόνα του Διάκου και του υπέροχου Καραϊσκάκη
Μετά και άλλες μορφές, Κανάρης, Νικηταράς, άγιος Κολοκοτρώνης, Μιαούλης κ.α.



















Ταυτόχρονα έψαξα να βρω μορφές ηρωικές απο τον ανώνυμο ήρωα, όπως του Πατατούκου.
Αλλά δεν βρήκα.
Και δεν ξέρω γιατί , αλλά όσο περνά ο καιρός αυτή η προγονολατρεία με καταλαμβάνει περισσότερο.
Και ίσως να είναι που στούς χαλεπούς καιρούς που ζούμε και που ο καθένας κοιτά το τομάρι του και τη βόλεψή του, με συγκινεί η σκέψη πως μια ντουζίνα άγνωστοι ηλιοκαμένοι άντρες, με μια σακολέβα γεμάτη φρύγανα και ρετσίνες , ξεκινούσαν να κάψουν τον μεγάλο στόλο του σουλτάνου και μάλιστα μέρα μεσημέρι..
Καί -ω!του θράσους!!- μερικές φορές τα καταφέρανε.
Αφήνω λοιπόν τους άλλους να κρεμνάνε στα εικονοστάσια τους τους (Εφραίμιους και Αρσένιους) και γω θα κρεμώ τούς Πατατούκους (αυτός δίδαξε να φτιάχνουν πυρπολικά).
Θα ανάβω κερί στο γυιό της καλογριάς (που έλεγε πως είναι μούλος- μπασταρδος) και σε κάθε παλικάρι που οραματίστηκε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι και να κάνουμε ότι μ.....α
περνά από το χέρι μας για να χάσουμε την τόσο ακριβά πληρωμένη με αίμα λευτεριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου