Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ιστορία της Γλώσσας Σκοπέλου.

Μακεδόνας πολεμιστής του 1821

Η ιστορία του τόπου μας μας ενδιαφέρει όλους.

Απο τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κωνσταντίνος Δουμπιώτης μέλος της γνωστής οικογένειας οπλαρχηγών γεννήθηκε το
1793 στα Δουμπιά της Χαλκιδικής. Υπηρέτησε την οθωμανική διοίκηση της Χαλκιδικής ως σουμπάσης στα Μαδεμοχώρια. Μαζί με τα αδέλφια του Βασιλικό, Στέργιο και Νικόλαο συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική ως ένας από τους υπαρχηγούς του Εμμ. Παπά. Μετά την καταστροφή της Χαλκιδικής το 1821 μετέβη στη Νάουσα όπου πολέμησε με τον Καρατάσο. Μετά την καταστροφή της Νάουσας κατέφυγε στη Σκόπελο.
Συμμετείχε μαζί με τον Καρατάσο και άλλους Μακεδόνες σε πολλές μάχες στη νότιο και κεντρική Ελλάδα, όπως το Νεόκαστρο της Πελοποννήσου, η
Ύδρα, το Τρίκερι, τα Βρυσάκια Χαλκίδος, η Αράχωβα, η Θήβα, η Σκιάθος, η Αταλάντη. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου το 1825 πολέμησε με την παράταξη του Κωλλέτη στην Πελοπόννησο.Το 1825 ονομάστηκε στρατηγός. Για κάποιο χρονικό διάστημα, μεταξύ 1826-1828, διετέλεσε πειρατής. Φυλακίστηκε από τον Καποδίστρια στις φυλακές της Αίγινας 1828-1829.
Μετά την αποφυλάκισή του έγινε 500κοσίαρχος του 14ου τάγματος του Τσάμη Καρατάσου. Συμμετείχε μαζί με τον Κολοκοτρώνη στην επανάσταση κατά της Αντιβασίλείας το
1833.Μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα όπου και πέθανε λίγο πριν το 1865.
Η προσφορά του στον αγώνα αναγνωρίστηκε καθώς αναγορεύτηκε σε αξιωματικό τέταρτης τάξεως. Ήταν ο μοναδικός Χαλκιδικιώτης μαζί με τον Αποστολάρα που πήραν βαθμούς πεντακοσίαρχων στο νεοσύστατο στράτευμα.


To επώνυμο Δουμπιώτης ανήκει σε οικογένεια από τα
Δουμπιά Χαλκιδικής, της οποίας αρκετά μέλη έλαβαν μέρος σε απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.
Ο Στρατηγός
Κοσμάς Δουμπιώτης έλαβε μέρος ως λοχαγός στην επανάσταση του Ολύμπου όπου έδρασε και έλαβε το βαθμό του Στρατηγού. Αποστρατεύθηκε το 1896 και πέθανε στις 24 Μαϊου 1922.
Η
Πηνελόπη Δέλτα κάνει αναφορά στο βιβλίο της Στα Μυστικά του Βάλτου στον «Καπετάν Αμύντα», τον Νικόλαο Δουμπιώτη, επίσης Λοχαγό του Πεζικού.
Πάροικος στη
Γλώσσα της Σκοπέλου πήγε ο Κωνσταντίνος Δουμπιώτης, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς», γιατί δέσποζε στο χωριό με τους στρατιώτες του και είχε τον έλεγχο στα πράγματα. Παράλληλα έκανε και πειρατικές εφόδους.


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε:
πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Κοσμάς Δουμπιώτης γεννήθηκε το 1826 στη Σκόπελο. Η μητέρα του καταγόταν από τη Νικήτη Χαλκιδικής. Μετά το θάνατο του φυσικού του πατέρα υιοθετήθηκε από τον Αστέριο Δουμπιώτη, αδελφό του Κωνσταντίνου. Ως λοχαγός του ελληνικού στρατού τέθηκε αρχηγός της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 που διαδραματίστηκε στην περιοχή της Πιερίας. Μετά την αποττυχία της επανάστασης επέστρεψε στην Ελλάδα και κάποια στιγμή έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής Σποράδων. Πέθανε το 1922.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου