Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Δέντρων διδασκαλία.



Ένα δέντρο μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες. Για τη σύσταση του εδάφους, για τους ανέμους που επικρατούν στη περιοχή, για τα επίπεδα βροχοπτώσεων. Επίσης για το αν οι βροχές συνήθως πέφτουν την άνοιξη για το φθινόπωρο..
Κατ’ αρχάς από το τι δέντρο είναι καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα.
Η βελανιδιά φυτρώνει συνήθως πάνω σε σχιστόλιθο. Ο αργιός σε πλούσια εδάφη με αρκετή υγρασία. Αργιός και καστανιά θέλουν ξινά χώματα. Η φτέρη δείχνει πως τα χώματα είναι ξινά. Η σουσούρα, σμυρνιά, στοιβιά θέλουν αλκαλικά εδάφη.
Στα μέρη που έχει πουρνάρια κάνει για ελιές. Το ίδιο τα ρείκια και οι κουμαριές.
Εκεί που φυτρώνουν σπάρτα κάνει για αμπέλι. Στα ξούρια, σμυρνιές «αλογοθύμαρο» κάνει για κριθάρια..
Από τη διεύθυνση ανάπτυξης του δέντρου, καταλαβαίνουμε την ένταση και τη διεύθυνση συνήθως των ανέμων. Από το αν ο κορμοί είναι ίσιοι και το δάσος πυκνό με σχεδόν ομοιόμορφα δέντρα υπολογίζουμε περίπου την εποχή που κάηκε. Οι παλιοί είχαν ειδικούς τεχνίτες που τους έλεγαν εκτιμητές και ξέρανε την αξία του τόπου και τη μελλοντική χρήση του από τα δέντρα. Ακόμα και αν ήταν πυκνό δάσος.
Μετά από ένα κορμό κομμένο μπορούμε να μετρήσουμε τα δαχτυλίδια που αντιστοιχούν ένα για κάθε χρόνο. Τα δαχτυλίδια δεν είναι ομοιόμορφα. Έχει φαρδιά που σημαίνει πλούσια χρόνια, και στενά που σημαίνει φτωχά. Επίσης το κάθε δακτυλίδι έχει δυο ζώνες Της άνοιξης πιο ξανθιά και τη φθινοπωρινή πιο σκούρα. Από αυτό θα καταλάβουμε το αν οι βροχοπτώσεις πέσανε την άνοιξη για το φθινόπωρο.
Μπορούμε λοιπόν να διαβάσουμε το κλίμα της περιοχής για τόσα χρόνια, όσα είναι τα χρόνια του δέντρου
Με μεγάλες λεπτομέρειες. Την τάδε χρονιά πόσο έβρεξε και ποιους μήνες. Σε συνδυασμό με τους ανέμους που φυσούσαν την κάθε χρονιά. Επειδή κάποιοι άνεμοι επηρεάζουν την ανάπτυξη του δέντρου. Αν για παράδειγμα τη τάδε χρονιά φυσούσε για πολύ καιρό βοριάς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του δέντρου με στενό δακτύλιο προς το βορά. Βέβαια πιστεύω πως οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπο να παίρνουν τις πληροφορίες από τα δέντρα χωρίς να χρειαστεί να τα κόψουν. Εγώ δυστυχώς μόνο εμπειρικά μπορώ να σας μιλήσω λόγω που δεν είμαι σπουδασμένος. Εμπειρία δική μου και από τους παλιούς, που συνέλλεξα και προσπαθώ να σας μεταφέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου