Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αρματολοί και Κλέφτες στη σημερινή εποχή.


Η παρανομία είναι συνηθισμένη στην Ελληνική ύπαιθρο από πολύ παλιά.
Χωρίς να ζητώ και να αποδίδω ευθύνες σε κανέναν, επειδή πιστεύω πως οι συγκεκριμένες είναι συλλογικές, θα πω πως είναι κληρονομιά από την Τουρκοκρατία. Ο Νταβέλης, ο Γιαγκούλας, Μπαμπάνης, Ρεντζαίοι κ. α. είναι συνεχιστές των κλεφταρματωλών. Τουλάχιστον έτσι τους έβλεπε ο λαός σε κάποιες περιπτώσεις.
Και ήταν διαχρονικά τόσο σκληρό και ανάλγητο το νέο Ελληνικό κράτος, που λίγο ξεχώριζε από την Οθωμανική σκλαβιά. Πέρασα ατελείωτες ώρες στον Παρνασσό, Γκιόνα, Βαρδούσια, Όλυμπο κ. α .να ακούω ιστορίες και να τραγουδάω τραγούδια κλέφτικα μαζί τους που μιλούσαν για αυτούς. Ενδόμυχα ο λαός τους θεωρεί δικούς του ήρωες
Τώρα για να λέμε την αλήθεια που να φτουρήσουν οι παλιοί κλέπτες και λησταί μπροστά στα σημερινά σαΐνια. Που να πιάσουν μπάζα. Και μην τους βλέπεις που φορούν γραβάτες. Είναι ανελέητοι.

«Το κατωτέρω έχει τούτο το ιδιάζων, ότι ηυτοσχεδιάσθη από μιαν Μανιάτισσαν, η .οποία ηναγκάσθη ν’αλέση με τον χειρόμυλον δια να ετοιμάση την τροφήν του αποσπάσματος χωροφυλάκων, καταδιώκοντος τον φυγόδικον σύζυγον της και καταλύσαντος εις την οικίαν της.

---Άλεθε, μύλο μου άλεθε,
---βγάλε ταλεύρια σου ψιλά
---τα πίτουρά σου τραγανά
---να τρών οι χωροφύλατσοι,
---κι’ο νωματάρχης το στσυλί,
---που κάθεται ‘ς την αγκωνή.»


Από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη.
«δημοτικά τραγούδια»


Θέλω να συμπαρασταθώ σε ένα κόσμο που βλέπει τους εκπροσώπους του κράτους να κυκλοφορούν με κουκούλες και να μπουκάρουν στα σπίτια. ντυμένοι σα μασκαράδες. Ένα κράτος που ντρέπεται να δείξει τα πρόσωπα αυτών που το εκπροσωπούν.
Να δεις που θα μας πούνε πως και για το χρηματιστήριο, και για τα ομόλογα και για όλες τις αρπαχτές φταίνε οι Ζωγιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου